pošalji teovu stranu | štampajte ovu stranu
MeteoUNIQA

MeteoUNIQA - upozorenje na vremenske nepogode

Ekstremne meteorološke pojave - jake oluje, mećave, grad, pljuskovi, obilne snežene padavine, lapavica, poledica... su u porastu, kao i štete prouzrokovane njihovom pojavom.

Izbegnite povrede, uništenja i materijalne štete... Mudro isplanirajte putovanje i predupredite oštećenja na vozilu ili saobraćajne nezgode... Zatvorite prozor na vreme, isključite električne aparate, sklonite auto iz blizine drveća i bandera... UNIQA Vam na vreme javlja da se sprema nevreme.

Kao cenjenim klijentima UNIQA osiguranja, na raspolaganju je ekskluzivan  i jedinstven servis: MeteoUNIQA – besplatno SMS upozorenje na vremenske nepogode, putem kojeg možete  primati precizna obaveštenja o vremenskoj nepogodi koje se sprema da zahvati mesto u kojem stanujete!

MeteoUNIQA podrazumeva:

  • Upozorenja u pogledu tipa i intenziteta ekstremnih meteoroloških nepogoda 
  • Upozorenja pribavljena specijalno za vaše mesto stanovanja: na osnovu poštanskog broja i u izabranom formatu (SMS poruka ili e-mail)
  • Upozorenja dostavljena uvek pravovremeno i pre pojave neželjenih meteoroloških dogadjaja. Informacije poslate putem SMS-a i/ili e-mail-a primate samo onda kada meteorološke nepogode prevazilaze normalne vrednosti, najkasnije 2 časa pre nastanka pojave.


UBIMET - evropski partner UNIQA-e

U Srbiji ovo obaveštavanje se nudi isključivo klijentima UNIQA osiguranja preko UBIMET-a. UBIMET je najvažniji dobavljač meteoroloških usluga iz Centralne i Istočne Evrope. Razvoj meteoroloških pojava se neprekidno registruje u preko 14.000 meteoroloških stanica širom sveta, tokom 365 dana godine, 24 časa dnevno. Za prognozu ekstremnih meteoroloških feonomena koristi se napredna radarska tehnologija.
Više informacija o našem partneru možete pronaći na www.ubimet.com.

Prijava na servis MeteoUNIQA

Ukoliko ste klijent životnog, kasko osiguranja, osiguranja domaćinstva ili osiguranja malih i srednjih preduzeća, na besplatan servis upozorenja na vremenske nepogode možete se prijaviti ovde.
Molimo Vas da obavezno popunite polja koja su označena sa *.

Napomena

Najčešće postavljena pitanja o uzbunama zbog nevremena


Na koje vrste nevremena se uzbuna odnosi?

  • Na jaku kišu – referentna tačka: više od 50 mm za 24 časa
  • Na sneg - referentna tačka: više od 10 cm za 6 časova, 15 cm za 12 časova ili 25 cm za 24 časa
  • Na nevreme sa jakom kišom i snažnim gradom
  • Na vetar - referentna tačka: više od 28 m/s (100 km/h)
  • Na ledenu kišu (umerena ili jaka ledena kiša)

 
Koliko se časova pre nevremena proglašava uzbuna?

Uzbuna zbog jake kiše, snega ili vetra se po pravilu proglašava između 6 i 18 časova pre nastupanja konkretne situacije. U slučaju ledene kiše taj period može biti nešto kraći.

Nevreme se ponaša drugačije nego npr. kiša ili vetar. Ono je veoma dinamično, a javlja se gotovo uvek kao lokalni fenomen. Pored toga nevreme ima osobinu da iznenada i skoro nepredvidivo promeni intenzitet, dakle da postane jače ili slabije, ili da promeni smer kretanja. Moguće je nekoliko sati ili čak nekoliko dana unapred predvideti u kojim područjima će najverovatnije doći do pojave nevremena. Gde će se nevreme tačno desiti, može se najčešće odrediti tek neposredno pre pojave. Uzbuna zbog nevremena, sa tačnom lokacijom nevremena, se iz tog razloga proglašava veoma kratkoročno (u najvećem broju slučajeva 15 do 45 minuta pre pojave nevremena), dakle kratkoročnije nego uzbuna zbog snega ili jake kiše.

Kod mene je bilo loše vreme, zašto nije proglašena uzbuna?

UNIQA Meteo alarm Vam pomaže da izbegnete štetu. Prilikom „lošeg vremena“ samo pod izuzetnim uslovima dolazi do nastanka štete. Iz tog razloga, uzbuna se proglašava samo u slučaju da je predviđena vremenska nepogoda, kao što je jaka kiša, jak sneg, ledena kiša, nevreme i vetar.

Proglašena je uzbuna. Koje mere valja preduzeti?

U slučaju oluje:
Pričvrstite nepričvršćene predmete ili ih unesite u kuću. Ne parkirajte automobil u blizini drveća. Izbegavajte šetnje po šumama.

U slučaju snega:
Izbegavajte nepotrebnu vožnju automobilom; vozite izuzetno oprezno i obratite pažnju na potrebnu zimsku opremu.

U slučaju ledene kiše:
Izbegavajte vožnju automobilom. Zbog opasnosti od rušenja drveća, nemojte se šetati po šumama.

U slučaju jake kiše:
Ako se nalazite u području u kojem preti opasnost od poplava, sklonite automobil i važne predmete na sigurno mesto i proverite odvode i oluke, pošto preti opasnost od zapušenja.

U slučaju nevremena i grad:
NE sklanjajte se ispod drveća, ne zadržavajte se na otvorenom i ne koristite telefon ili druge elektronske ili električne aparate dok nevreme traje. Sklonite vozilo u garažu, pod krov ili most ili ga prekrijte pokrivačem ili ciradom.

Ukoliko želite, informaciju da je proglašena uzbuna možete proslediti ljudima kojima ona može biti od koristi, npr. komšijama ili prijateljima u istom mestu.

pošalji teovu stranu | štampajte ovu stranu